Het investeren in een warmtepomp kan voor veel mensen een goed rendement opleveren. Zo een apparaat kan er voor zorgen dat het energieverbruik in huis drastisch verlaagd wordt omdat er een stuk minder aardgas nodig is om het te verwarmen.

Indien je het E-peil van een nieuwbouwwoning drastisch wilt verlagen dan biedt een warmtepomp uitkomst. Met een warmtepomp maak je namelijk een grote sprong. Hierbij is ook de datum van de bouwaanvraag van belang, omdat aan de hand van het jaar een bepaald bedrag wordt uitgekeerd. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een premie die de overheid aanbiedt. De regelingen worden hervormd en zal het een en ander er in 2018 anders uitzien dan de voorgaande jaren.

Premiebedrag warmtepomp

Als je via jouw netbeheerder Eandis of Infrax een aanvraag voor de premie doet kun je tot €1700 euro terugkrijgen van een van deze twee organisaties. De netbeheerder rekent het premiebedrag uit aan de hand van het COP en vermogen. Er worden diverse formules gebruikt zoals deze:

> €270 euro x ((0,87 x COP) -2,5) x kW (elektrisch)

Er wordt vooral naar het beloofde vermogen van de warmtepomp gekeken. Let ook op het verschil tussen premies voor nieuwbouw woningen (en de bijbehorende criteria) en premies voor bestaande woningen. De premies bedragen in het geval van nieuwbouw een korting op de onroerende voorheffing voor een periode van maximaal 5 jaar. De korting die je kunt krijgen (50% of 100%) is afhankelijk van de bouwaanvraag en het E-peil van jouw woning.

Voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat de premieaanvraag goedgekeurd wordt, zoals dat het E-peil laag genoeg moet zijn. De aanvraag voor een bestaande woning is natuurlijk anders dan die voor nieuwbouwwoningen. De data voor het ontvangen van een premie voor een warmtepomp voor een nieuwbouw woning is te zien in het volgende tabel.

Aanvraag stedenbouwkundige vergunning E-peil Vermindering Periode
vóór 1-1-2013 max. E60 (woning)
max. E70 (ander gebouw)
20% 10 jaar
max. E40 40% 10 jaar
tussen 1-1-2013 en 31-12-2013 max. E50 50% 5 jaar
max. E30 100% 5 jaar
tussen 1-1-2014 en 31-12-2015 max. E40 50% 5 jaar
max. E30 100% 5 jaar
vanaf 1-1-2016 max. E30 50% 5 jaar
max. E20 100% 5 jaar

Voor bestaande woningen is het volgende belangrijk:

  • De woning dient in het Vlaamse Gewest zijn aangesloten op het netwerk van Infrax of Eandis voor 31 december 2013.
  • De datum van de eindfactuur is bepalend voor het jaar waarin je de premie kunt ontvangen.
  • Op de dag van de aanvraag mogen de facturen maximaal 1 jaar oud zijn.
  • Alleen warmtepompen komen in aanmerking voor een premie (geen warmtepompboilers).

Laat een warmtepomp je gratis adviseren over de mogelijkheden. Vraag vrijblijvende offertes op.

Warmtepomp specialisten vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend het aanbod van verschillende warmtepomp specialisten in jouw regio. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten.