Indien je een warmtepomp in jouw woning of appartement wilt laten plaatsen, dan kun je daar een premie voor krijgen van de netbeheerder. Met een warmtepomp is het mogelijk om het huis zowel te verwarmen als te koelen. Het is een goed alternatief voor een CV ketel. Het systeem slaat in de zomer warmte diep in de grond op en wordt het vervolgens hergebruikt in de winter. Bij het herbruiken van de warmte in de winter, wordt de kou opgeslagen zodat dit weer in de zomer gebruikt kan worden. Als je in 2016 of in 2017 zo een systeem wilt kopen dan is het mogelijk om een premie van de overheid te krijgen. Er zijn echter wel enkele wijzigingen die in 2017 doorgevoerd worden, maar neemt het niet weg dat je nog steeds voor een mooi bedrag een warmtepomp kunt kopen om daarmee te besparen op jouw stookkosten.

Voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  • Alleen geldig voor woningen die voor 31 december 2013 zijn aangesloten op het netwerk van Infrax of Eandis
  • Aankoop bij een aannemer of warmtepomp specialist. Het bedrijf dient ook een ‘Certificaat van bekwaamheid’ in bezit te hebben. Dat certificaat is vanaf 1 juli 2017 een verplichte voorwaarde!
  • De datum van de eindfactuur is bepalend voor de premie (en niet de betalingsdatum)
  • De eindfactuur mag maximaal 1 jaar oud zijn op de dag van de aanvraag
  • Alleen geldig voor nieuwe elektrische warmtepompen of gaswarmtepompen
  • Alleen als je van plan bent om een ruimte te verwarmen of in je warm water behoefte te voorzien (niet voor zwembadverwarming)
  • Niet geldig voor een warmtepompboiler
  • Daarnaast zijn er enkele technische voorwaarden. Ga er echter niet vanuit dat alle producten die warmtepompspecialisten in België verkopen ook aan deze technische voorwaarden voldoen. Dubbel checken is altijd verstandig voordat je opgezadeld zit met een warmtepomp waarmee je geen premie kunt aanvragen

Premiebedrag

Er zijn verschillende uitkeringen voor elektrische warmtepompen en gaswarmtepompen. De premiebedrag is €1700 euro (maximaal) en is daarnaast ook afhankelijk van het type warmtepomp, de COP en het vermogen. Er kan een verdubbeling van de premie plaatsvinden indien je een bestaande elektrische weerstandsverwarming zoals een accumulator laat vervangen. Beschermde afnemers krijgen een opslag van 50%.

Wat veranderd er in 2018?

Er zijn een aantal wijzigingen die zullen plaatsvinden in 2018. Zo krijg je per soort warmtepomp een iets hoger premiebedrag uitgekeerd. In 2017 is het premiebedrag tevens maximaal 40% van de factuurbedrag. Daarnaast zal het verplicht zijn voor de warmtepompspecialist om een certificaat van bekwaamheid te hebben. Bekijk op pagina premie warmtepomp 2017 wat er in dat jaar gaat veranderen.

Warmtepomp specialisten vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend het aanbod van verschillende warmtepomp specialisten in jouw regio. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten.